J
ak správně sestavit jídelníček či jak vytvořit ideální spotřební koš ve školních jídelnách. Nejen to bylo cílem kurzu vaření, který pardubická radnice ve spolupráci se společností skupiny JIP, firmou Domino F, s.r.o, v závěru prázdnin zorganizovala pro pracovníky gastroprovozů v pardubických mateřských a základních školách.
Kurzu Živé vaření, který se konal v Praze a který byl prodchnut vůní Indie, se zúčastnili zástupci celkem 8 mateřských a 8 základních škol zřizovaných městem. Celý den přitom byli v těch nejlepších rukou, kurzem je totiž provázel zkušený a talentovaný šéfkuchař Dalibor Navrátil. „Jako zřizovatel škol se snažíme věnovat maximální pozornost kvalitě stravování v našich mateřinkách i základních školách. Zdravé, chutné a pestré stravování je také jedním z našich úkolů ve Strategii školství. Živé vaření je jednou z cest, jak zaměstnancům gastroprovozu zajistit nejen teoretickou, ale také praktickou metodickou pomoc. Vedoucí školních jídelen a kuchařky i kuchaři to s přípravou jídla nemají vůbec jednoduché, neboť musí dodržovat tzv. spotřební koše skladby surovin, ale zároveň jsou jasně limitováni i maximální cenou za stravovaní, kterou určuje stát vyhláškou. Díky takovýmto akcím, jako byl kurz Živé vaření, mohou pracovníci načerpat zajímavou inspiraci, jak sestavit jídelníček, jak vybrat správné suroviny, čím lze danou surovinu nahradit či jak ji správně upravit. Šéfkuchař Dalibor Navrátil má navíc řadu zkušeností také ze zahraničních restaurací, vede gastronomické kurzy a je mimo jiné lektorem Pražského kulinářského institutu. Účastníkům předvedl spoustu praktických tipů, jak do školní kuchyně zakomponovat i bezmasá jídla z luštěnin z indické kuchyně, včetně konkrétních receptur například na krémovou polévku z červené čočky s kokosovým mlékem, čerstvým koriandrem, indický dhal z červené čočky s kokosovým mlékem či dýňové kari s cizrnou, restovanou mrkví a vařenými vejci, a zapojil recepty na úpravu ryb bez kostí,“ popisuje průběh a přínos Živého vaření náměstek primátora zodpovědný za oblast školství Jakub Rychtecký s tím, že kurzu se zúčastnilo dohromady 12 vedoucích školních jídelen a 17 kuchařek a kuchařů. Pro zbylé vedoucí, kuchařky a kuchaře radnice plánuje zorganizovat další kurz Živé vaření v rámci nadcházejícího školního roku. „Od účastníků kurzu jsme dostali jen samé pozitivní zpětné vazby, mám radost, že si v době dovolených našli čas a mají motivaci se dále vzdělávat, v podobných aktivitách budeme rozhodně pokračovat,“ doplňuje Rychtecký.
Radnice se prostřednictvím podobných akcí snaží motivat a inspirovat pracovníky školních jídelen při sestavování jídelních lístků tak, aby jídelna nabízela stravu, která bude respektovat předepsané výživové normy a zároveň bude nabízet atraktivní, pestré a nestereotypní pokrmy založené na využívání především čerstvých surovin. „Většina školních jídelen se snaží neustále modernizovat a zlepšovat, což je patrné jak na vaření zdravějších jídel, tak na zájmu pracovníků jídelen o současné trendy nejen ve stravování, ale také v celkovém chodu školních jídelen. Velkým přínosem podobných akcí je získání zkušeností a poznatků, které mohou pracovníci jídelen využít při sestavování jídelních lístků za využití méně obvyklých obilovin, luštěnin, ryb, ovoce, zeleniny a dalších potravin, čímž žákům zajistí jak nutriční vyváženost, tak atraktivnost nabízených pokrmů,“popisuje vedoucí školní jídelny dubinské ZŠ Erno Košťála Zuzana Kielová, která se spolu s firmou Domino F, s.r.o. a oddělením školství pardubického magistrátu na přípravě kurzu Živé vaření podílela.