AktualityKulturní akce

Návrat ve velkém: Burger Street Festival veze do Pardubic víc jak tunu hovězího

N 

abitý ročník hlásí letošní Burger Street Festival, který míří do Pardubic k obchodnímu centru Atrium Palác Pardubice. Od 24. do 26. června se milovníkům street foodu víc jak deset streetfoodmakerů včetně stálic, které pravidelně bodují v návštěvnických soutěžích o nejlepší burger.

Víc prodejců, pestřejší nabídka. To jsou dvě hlavní novinky, které před sezonou hlásí největší streetfoodová putovní akce v Česku – Burger Street Festival. A týká se to i festivalové zastávky v Pardubicích. „Pardubický festival je pro nás vždycky velké překvapení v tom, kolik burgerů se tu sní,“ říká se smíchem pořadatel festivalu Bedřich Snášel. Jedním dechem ale ujišťuje, že letos budou burgermakeři na nápor jedlíků připraveni.

A kdo bude o pozornost pardubických milovníků street foodu usilovat? Po roční pauze do festivalového dění znovu naskočili oblíbení Amici, do Pardubic z Brna zamíří i další miláček fanoušků burgerů Pablo EscoBar. Z jihomoravské metropole pak dorazí i The Immigrant a chybět nebude ani nejoblíbenější burgrárna loňska – teplický Burger Saloon – Jezdci, kteří kromě skvělých burgerů bodují i westernovou stylizací. Ze Slezska pak přijedou frýdeckomístečtí The Angel Grill, další z nejoblíbenějších podniků festivalu. „Dohromady budou moci lidé ochutnat řádově až ke čtyřiceti burgerům a k nim další streetfoodové speciality,“ vypočítává Bedřich Snášel.

Pořadatelé myslí i na ty, kteří burgerům v tradičním složení neholdují, nebo je nemůžou jíst ze zdravotních důvodů. Někteří prodejci tak nabídnou i vegetariánské burgery nebo bezlepkové bulky.

Z „neburgerového“ sortimentu se mohou návštěvníci Atrium Palác Pardubice těšit hlavně na pestrou nabídku sladkého. Tradiční latinskoamerickou pochoutku los churros doplní třeba rolovaná zmrzlina. „Tu obsluha připravuje přímo před očima návštěvníka na mrazicí desce,“ prozrazuje recept na oblíbenou pochoutku od Frozen Snášel. Barevné makronky pak přiveze Judyth Sweet Art. Díky použití mandlové mouky je i tato pochoutka vhodná pro lidi s alergií na lepek.

Co kromě burgerů? Třeba raclette nebo lyo-dobroty

K burgerům budou moci návštěvníci zakousnout tradiční hranolky od Fries Factory, ochutnat bude možné i tradiční švýcarské raclette s rozpečeným sýrem. A taky si – klidně na doma – pořídit lyofilizované potraviny. Pod exotickým slovem se skrývá moderní metoda sušení mrazem. Výsledkem jsou sušené dobroty, které na rozdíl od tradičních metod neztrácejí nic ze své chuti i nutričních hodnot.

Na své si samozřejmě přijdou i pivaři. Kromě tradičního partnera – pivovaru Plzeňský Prazdroj, letos ochutnají i produkci Počernického pivovaru. Milovníci „tvrdšího“ pití pak v sobotu ochutnají i medovou verzi proslulé whisky Tullamore Dew.

Pro jedlíky připravují organizátoři hned několik soutěží. Tradičně budou moci lidé hlasovat v anketě o nejlepšího burgermakera, ta se ale oproti předchozím rokům změní a bude elektronická.

„Pořád ale platí, že se bude hlasovat jen na místě a hlas v anketě mohou dát skutečně jen ti, kteří nějaký burger ochutnají. Pro vítěze návštěvnické soutěže budeme mít připraveny věcné ceny i poukazy na další festivaly, nejoblíbenější burgermaker si pak tradičně odnese prestižní ocenění, které je signálem pro jeho zákazníky, že burgery opravdu umí,“ vysvětluje Snášel. Hlasovací tablet najdou návštěvníci na infopointu festivalu, soutěžní lístek dostanou přímo od prodejců.

Burger Street Festival je každý den otevřený od 10 do 21 hodin, v neděli pak prodejci zavřou o hodinu dříve. Vstup na festival je zdarma.

Bližší informace se dozvíte na webových stránkách Paláce Pardubice www.palacpardubice.cz v sekci Aktuality.