AktualityKulturní akcePardubicko

Pardubice se mohou těšit na Zrcadlo umění s podtématem New Renesance

J

ubilejní dvacátý ročník se měl původně konat v roce 2020, vinou pandemie koronaviru byl ovšem posunut až na letošní rok, kdy se ovšem také Zrcadla umění, jakožto přehlídky amatérského umění ve městě Pardubice, nedočkáme v tradiční podobě.

Přesto a možná právě proto se můžeme těšit na velmi atraktivní program spojený s výtvarným uměním, do kterého budou všichni návštěvníci aktivně zapojeni, a to ve čtvrtek 17. 6. a v pátek 18. 6. 2021. V oba tyto dny Vás čeká procházka plná různých aktivit, která začne v historickém srdci Pardubic, na Pernštýnském náměstí. Přes Zámek se skrze zrekonstruované Tyršovy sady a moderní Třídu Míru dostanete až na Hvězdárnu barona Artura Krause na Dukle. Stejně, jako bude cesta plynout stále do modernějších částí města, budou i jednotlivá zastavení, kterých je po cestě devět, vypovídat o modernější a modernější době.

Zrcadlo umění nám svým zaměřením od renesance do současnosti evokuje těžká období v porovnání dnešní pandemie s výrazným příslibem lepších časů. Jako jedno z lákadel, která budou součástí celkem devíti zastavení, můžeme jmenovat například jedno z nich, kde si návštěvníci vyzkouší, jak vlastně fungovala Camera obscura, což je pradědeček všech fotoaparátů. Všichni příchozí budou překvapeni, jak trnitá cesta vedla k dnešní době, ve které pořízení fotografie jest samozřejmostí v podstatě ničím neomezenou a naopak, jak složité bylo pořízení jakéhokoliv obrazového záznamu na začátku historie fotografování.

Zrcadlo umění není jenom o výtvarném umění, byť i toto samo je velmi zajímavé. Budou nás čekat opět dle vývoje pandemické situace dva hudební koncerty, ve čtvrtek a v pátek vždy od 20.00 hod. Mezi jednotlivými zastaveními na Vás budou čekat hudebníci, kteří budou dokreslovat atmosféru a navozovat pohodovou a klidnou náladu. Součástí Zrcadla umění bude samozřejmě i spousta doprovodných akcí. Těšit se můžete na několik výtvarných nebo fotografických výstav a také na hodování ve staročeském duchu.

Všichni samozřejmě víme, že doba je složitá a ani v rámci Zrcadla umění zatím nemůžeme s jistotou říct, jaká bude jeho konečná podoba. Rádi bychom se na všech stanovištích s návštěvníky potkali, jsme ale připraveni také na variantu, kdy to nebude možné. U každého stanoviště tak v případě, že se na něm spolu nepotkáme, naleznete informační tabuli s QR kódem, pod kterým najdete podrobné návody, jak si výrobek můžete vyrobit i bez nás.

My ale pevně věříme, že se na stanovištích uvidíme a těšíme se na Vás na Zrcadle Umění 2021: New Renesance!