Pardubicko

Zmrzlináři z chladného jara radost neměli, chuť na ledové pochoutky napravil až červenec

P

rodej zmrzlin významně závisí na počasí. Letošní chladné jaro zmrzlináře nijak netěšilo, někteří dokonce stánky se zmrzlinou nechali zavřené takřka do konce května. Vše ale napravily vysoké teploty v červenci. Potvrzuje to Globus, který jen loni v sezóně vyrobil a prodal 123 000 porcí kopečkové a 306 000 porcí točené zmrzliny. Letošní by mohla být podobně úspěšná, pokud počasí vydrží teplé.

Vypadalo to jako jedna z nejhorších sezón pro zmrzlináře v poslední době. Jestli si lidé dají zmrzlou pochoutku, záleží totiž jen na počasí. Pokud se pohybuje venkovní teplota pod 20 stupni, nevyplatí se vyrábět zmrzliny ve velkém a otevírat ani stánky s točenou. Vše změnily poslední horké týdny. „Aktuálně hlásíme spokojenost a budeme rádi, pokud také srpen bude v období letních teplot. Vypadá to, že letošní sezóna bude pro nás nakonec velice úspěšná. V červenci je v porovnání se standardními letními teplotami zájem o zmrzliny dokonce o 20 procent vyšší, řekl Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje pekařství a cukrářství Globus. Tyto hypermarkety vyrábí zmrzliny vlastní dle svých receptur. Ty jsou k dostání jako kopečkové v Café, ve vaničkách v mrazících boxech v hypermarketu, ale také v točené formě ve stáncích před svými obchodními domy. Všechny zdejší zmrzliny nesou značku Poctivá výroba Globus.

Milujeme sorbety i mléčné

Ať už jde o mléčnou zmrzlinu nebo sorbet, nejprodávanější variantou míchaná. V mléčných zmrzlinách hraje prim vanilková, následuje ji čokoládová. V sorbetech je na prvním místě jahoda, za ní se drží malina. Globus své zmrzlinové portfolio rozšířil o ovocné sorbety před třemi lety, do té doby nabízel jen zmrzliny z plnotučného mléka. „V letošním horkém červenci vidíme, že se jednalo o správné rozhodnutí. Tento typ zmrzliny je prostě trendy a nabírá na popularitě. Stranou samozřejmě nejsou ani běžné mléčné zmrzliny, kde jsou naše stálice vanilková, jahodová a čokoládová. To jsou v pořadí tři nejpopulárnější zmrzliny ať se jedná o točené, kopečkové nebo v rodinném balení 800 mililitrů,“ řekl Pavel Meduna. Pro výrobu sorbetů Globus spotřebuje za jednu sezónu více jak 6 tun ovocných dření a pro vanilkovou zmrzlinu téměř 1 tunu vanilkového extraktu přímo z vanilkových lusků.

Prodej točené zmrzliny vs. meteorologie

Jaký druh a příchuť dá zmrzlinář do stroje na točenou zmrzlinu, není náhodné rozhodnutí. Zkušený prodejce má znalosti chutí lidí ve spojitosti s počasím a hlídá proto oblohu. „Zmrzliny měníme vždy podle vývoje počasí. Sorbety patří do horkých dnů, standardní letní počasí vyžaduje vanilkovou v kombinaci s čokoládou nebo jahodovou, případně kyselé jablko, pomeranč a podobně. Chladnější dny jsou zase o kombinacích slaný karamel a extra tmavá čokoláda nebo vanilková a lískový ořech,“ vysvětlil Pavel Meduna. V letošním roce Globus vyrábí a prodává v rámci točené zmrzliny pět druhů sorbetů a osm druhů mléčné zmrzliny.

Na čtyři miliony porcí zmrzliny

Za pět posledních let Globus vyrobil a prodal na čtyři miliony porcí zmrzlin. Zjistil, že nejpopulárnější je zmrzlina točená. Té zde zákazníci za tu dobu koupili více jak 1,5 milionu porcí. Následována je těsně zmrzlinou kopečkovou s 1,2 miliony prodanými porcemi. Balených zmrzlin ve vaničkách z produkce těchto hypermarketů zakoupili zákazníci přes 200 tisíc, přičemž nejoblíbenější balení je 800 gramů. Vedle toho všeho lidé vypili 170 tisíc kelímků zmrzlinových šejků a 150 tisíc ledových tříští.

Pozn.: Točenou zmrzlinu Globus nabízí v současné době u všech HM vyjma Štěrbohol.