Nepřehlédněte

Obědy v restauracích opět zdražují. Připravte své peněženky na další nápor

P
 

růměrná cena poledního meníčka rostla i v letošním roce. Meziroční srovnání 2023/2024 vykazuje změnu ve výši 5,6 kč, což odpovídá (+3,6 %). Tak vyplývá  z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém každoročním bilancování zohlednil svou databázi – téměř 6000 gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

 

Kontext cenového vývoje:

à 2023/2024 růst o 5,6 kč (+3,6%)

à 2022/2023 růst o 9,8 kč (+6,7%)

à2021/2022 růst o 12,2 kč (+8,9%)

à 2020/2021 růst o 6,3 kč (+5,0%)

à 2019/2020 růst o 6,3 kč (+5,3%)

à 2018/2019 růst o 6,7 kč (+5,9 %).

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském kraji 138,8 kč (meziroční změna + 4,6%). Druhý v pořadí je Plzeňský kraj se 148,7 kč (meziroční změna + 3,6 %). Karlovarský kraj si dlouhodobě drží stabilní, neotřesitelnou pozici, kde se zákazník naobědvá v průměru jednoznačně nejlevněji, byť byl letošní růst cen v tomto kraji druhý nejvyšší.

Prvenství opět uhájila Praha (Praha 1 – Praha 10). Zde budou muset strávníci sáhnout do své kapsy nejhlouběji (161,3 kč). Druhý nejdražší oběd lze absolvovat v Královehradeckém kraji (157,8 kč). Na třetím místě v pořadí se umístil Olomoucký kraj (154,8 kč).

Nejvyšší meziroční změna byla zaznamenána v Ústeckém kraji (+ 8,3 kč), což odpovídá nárůstu 5,4 %. Tak jako v minulém a předminulém roce, i letos je překvapením Praha, kde je meziroční navýšení cen pod celorepublikovým průměrem a to o 3,3 %.

„V posledních letech prochází gastronomický segment mimořádně náročným obdobím. Celá společnost se potýká s bezprecedentními výzvami. Post-covidová éra, vleklý válečný konflikt na Ukrajině, napětí v Izraeli, obtížně dostupné úvěry a celková ekonomická stagnace ovlivňuje každodenní život nás všech. Je důležité se vyzbrojit trpělivostí a optimismem,“ uvedl za portál menicka.cz Jakub Lukáš.