NepřehlédnětePardubicko

Sci-fi komedie Atomová kočička nově na prknech Východočeského divadla Pardubice

Východočeské divadlo uvede o víkendu 19. a 20. října premiéru komedie Tomáše Dianišky Atomová kočička. Text upravil a na velké jeviště Městského divadla převedl režisér Robert Bellan, který je podepsán pod pardubickými diváckými hity Normální debil 1 a 2 nebo Velká bankovní loupež.

Většinu inscenací Tomáše Dianišky jsem viděl, a i když se mi moc líbily, nikdy jsem neměl touhu je režírovat. Všechny jevištní verze Tomášových her se mi zdály kongeniálně zpracované, necítil jsem prostě potřebu je dělat nějak jinak. Až na Atomovou kočičku. Při sledování Kočičky jsem sice opět prožíval libé pocity, ale taky ve hře cítil jistý nevyužitý potenciál – že by šla zpracovat ještě jinak,“ vysvětluje režisér, proč si pro další spolupráci s Východočeským divadlem vybral právě Atomovou kočičku.

Nejhranější současný český dramatik napsal bláznivou sci-fi komedii o jednom nečekaném výletu do minulosti. Dianiškova ztřeštěná hra plná nadsázky pojednává o třech studentech katedry aplikované fyziky, kteří zažijí něco, co ještě nikdo nikdy nezažil. Diváci se s nimi mimo jiné dozvědí podstatné věci o fungování světa minulého i současného, třeba že na minulosti je nejzábavnější pomyšlení, že se to všechno opravdu stalo,“ upřesňuje dramaturgyně Jana Uherová.

Hlavní trojici vysokoškoláků ztvární Karolína Šafránková, Petr Borovec a Josef Láska.

Roberta Bellana a Tomáše Dianišku pojí zalíbení v komediálním žánru, komiksu a hororu. Myslím, že oba máme společný smysl pro humor a jako autoři i smysl pro nadsázku. Tomášovy hry mají ale vyšší ambice. Jsou v něčem chytřejší, originálně zpracovávají i závažnější témata a krom divácké oblíbenosti získávají i ceny kritiky. A oprávněně. Kvalita u divadla se sice nedá nějak měřit a ceny nejsou tím hlavním ukazatelem, ale já si opravdu myslím, že Tomáš je náš nejlepší současný dramatik. Jsem jeho velkým obdivovatelem a vážím si, že mi nechal při úpravě své hry volnou ruku. Doufám, že ho společně s herci a celým tvůrčím týmem při premiéře nezklameme a tato nová verze Atomové kočičky se bude líbit nejen jemu, ale i pardubickému divákovi,“ uzavírá Robert Bellan. 

Před sobotní premiérou se ve foyer uskuteční vernisáž výstavy obrazů malíře, grafika a keramika Zdeňka Sigmunda.