Pardubicko

Burza filantropie na Orlickoústecku hlásí rekordní výtěžek

C

elkem 734 309 korun vynesla letošní Burza filantropie pro okres Ústí nad Orlicí. Unikátní akci, která propojuje neziskové organizace s podnikatelským a veřejným sektorem, uspořádala Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) společně s Pardubickým krajem.

Rekord v dosavadní historii Burzy filantropie na Orlickoústecku

„Máme obrovskou radost. Na Orlickoústecku jde o rekord v dosavadní 13leté historii Burzy filantropie. A to v počtu donátorů, podpořených projektů a především peněz, které se podařilo získat. Děkujeme neziskovkám za jejich odvahu, donátorům za štědrost,“ uvedla ředitelka Koalice nevládek Pardubicka, garantka a fundraiserka Burzy filantropie Jana Machová.

„Když jsme s Burzou filantropie v Pardubickém kraji v roce 2011 začínali, vůbec jsme netušili, kam až se můžeme dostat. Moc nás těší, že neziskové organizace dokáží připravit skvělé a velmi pestré projekty z různých oblastí, na které donátoři slyší a dává jim smysl je podpořit. I tentokrát byly všechny zajímavé. Velký dík patří všem, kdo se s námi podílí na tom, že se z Burzy filantropie stal fenomén. Za celou dobu historie burz jsme v Pardubickém kraji podpořili 555 projektů, a to částkou  21 024 044 korun,“ radoval se radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

„Je úžasné, jak se za letošní rok povedlo posunout Burzu filantropie zase o kousek dál. Vždyť za čtyři odpoledne se ve čtyřech okresech Pardubického kraje podařilo získat na prospěšné projekty více než 2,5 milionu korun,“ poznamenal Pavel Šotola, který byl za svou jubilejní 60. účast na Burze filantropie odměněn sladkým dárkem v podobě dortu.

Kdo byl letos na orlickoústecké burze podpořen?

Donátoři na orlickoústecké burze podpořili například novou skautskou klubovnu v Žamberku či zahradu a prostory Sboru Jednoty bratrské v Chocni pro děti, maminky i babičky. Dárci přispěli též na přednášky a workshopy o duševním zdraví orlickoústecké Péče o duševní zdraví, nový relaxační prostor pro hendikepované na pracovišti Sdružení Neratov v Červené Vodě či nové spotřebiče do kuchyní pro klienty chráněného bydlení vysokomýtské Bereniky, která pomáhá klientům s mentálním hendikepem. Mezi úspěšnými žadateli byl i projekt Oblastní charity Ústí nad Orlicí Bez bolesti až do poslední chvíle či rozšíření nabídky možností kontaktu s orlickoústeckou Linkou důvěry prostřednictvím chatu.

„Na Burze filantropie je unikátní také to, že zde vznikají nová partnerství a spolupráce, a to i mimo tento projekt. Vedle finanční podpory si tak neziskové organizace z Orlickoústecka odnesly rovněž nabídky na propagaci svých aktivit, dobrovolnickou činnost nebo jinou formu pomoci, která by se jim mohla hodit. Těší mě, že i to vnímají jako další přidanou hodnotu Burzy filantropie,“ dodala ředitelka Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) Jana Machová.

Bližší informace o Burze filantropie je možné získat na webu www.burzafilantropie.cz.

 

 

 

 

 

 

Zdroj: pardubickykraj.cz