Pardubicko

Studentka z Poličky zvítězila v soutěži mladých someliérů BOHEMIA SEKT Trophée Talent

G

abriela Unčovská, studentka Středního odborného učiliště a Střední odborné školy Polička zvítězila v prestižní juniorské soutěži BOHEMIA SEKT Trophée Talent, která proběhla ve středu 2. října ve Starém Plzenci. Soutěž přilákala rekordních 32 studentů z gastronomických a hotelových škol z celé České republiky.

Mladé someliérky a someliéry čekaly během celodenního klání náročné disciplíny – od testu odborných znalostí, který zahrnoval 50 otázek, přes servis sektu, slepou degustaci až po popis vína před odbornou porotou.

„Letošní ročník přilákal mnoho talentů. Úroveň soutěžících se každým rokem zvyšuje a o soutěž je stále větší zájem, což nás jako výrobce vína velmi těší. Děkujeme pedagogům, že své studenty dobře připravují na práci v oboru,“ říká Martin Fousek, marketingový ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, která talenty každoročně podporuje.

Do finálového kola se probojovali tři nejlepší, kteří museli během 12 minut zvládnout dekantaci červeného vína, slepou degustaci a párování vín s pokrmy. Vítězkou se stala Gabriela Unčovská, která soutěžila podruhé. Druhé místo obsadil Ondřej Vlček z Akademie hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni a třetí skončila Nikola Křehlíková, rovněž z plzeňské akademie.

Odborná porota složená z viceprezidentů Asociace sommelierů Františka Koudely a Zlatka Míčky ocenila vysokou úroveň soutěžících. „Tato soutěž nejenže motivuje studenty k neustálému zlepšování, ale také jim otevírá dveře k budoucím pracovním příležitostem. Gabriela Unčovská se tak stala nejen novou českou šampionkou, ale také inspirací pro své spolužáky z Poličky a všechny mladé talenty v oboru,“ zdůraznil František Koudela.

Soutěž BOHEMIA SEKT Trophée Talent podporuje již více než dvacet let rozvoj mladých someliérů a kvalitní práci s vínem v gastronomii. Další výzva pro profesionální someliéry, soutěž BOHEMIA SEKT Trophée Professional, proběhne 16. října na Nové scéně Národního divadla v Praze.