Aktuality

Na Pardubicku vyhrálo designérství a výroba dílů. Nejlepšími podnikateli jsou Lenka Bačová a SOLEA CZ výrobní družstvo

S 

polečnost SOLEA CZ se zabývá výrobou plastových a kovových dílů a zaměstnává lidi s hendikepem. Živnostnice Lenka Bačová je interiérová designérka. To jsou letošní držitelé prestižního ocenění IBM Firma roku 2022 Pardubického kraje a MONETA Živnostník roku 2022 Pardubického kraje.

Jsem interiérová designérka a zároveň profesionálka v oblasti home stagingu, což je dekorování nemovitostí k prodeji nebo pronájmu,“ říká vítězná živnostnice Lenka Bačová. Navrhuje interiéry, v nichž se zrcadlí osobitost a vášeň klienta. Komerční interiéry navrhuje tak, aby reprezentovaly značku, vizi a hodnoty firmy. Nabízí také osobní konzultace přímo v interiéru klienta, poradenství pro ty, kteří si chtějí navrhnout svůj interiér sami. Původní profesí je inženýrka ekonomie, která si v roce 2017 splnila sen a vystudovala interiérový design. Od té doby navrhuje jedinečné interiéry profesionálně. Od začátku neměla nouzi o klienty, kteří chodí pouze na osobní doporučení. Zákazníky jsou lidé, kteří potřebují vybudovat nebo zrekonstruovat nový prostor. Většinou již nějaký prostor v minulosti sami zařizovali a ověřili si, že je mnohem lepší svěřit své představy a požadavky profesionálům, kteří již zařizovali velké množství interiérů, a mají tedy bohaté zkušenosti z oboru. Ušetří si mnoho nervů a peněz při realizaci, která je i tak velice náročná.

„Životní filozofií paní Bačové je, že domov je odrazem života jeho obyvatel, a proto radí svým zákazníkům, jak si svůj domov zpříjemnit. A tato filosofie jí přinesla řadu spokojených zákazníků,“ okomentoval za porotu vítězku Michal Šotola z MONETA Money Bank.

Druhé místo vybojovala Alice Pohanka věnující se mimoškolnímu vzdělávání dětí a mládeže. Třetí příčku obsadila Dominika Smoláková se svojí kompletní dárkovou službou.

„Jsme výrobní firma s dvaadvacetiletou historií. Začínali jsme v prázdných pronajatých prostorech se třemi zaměstnanci, dnes máme více než 160 kmenových lidí. Tým tvoří ze 70 % lidé s hendikepem,“ říká předseda vítězné společnosti SOLEA CZ výrobní družstvo Leoš Jiřele. Společnost vyrábí plastové a kovové díly zejména pro automobilový a elektrotechnický průmysl. Mezi používanými procesy najdeme vstřikování plastů, lisování a obrábění kovů, ruční a strojní montáže. V péči o zákazníky považuje společnost za důležitou flexibilitu a otevřenost. Odlišuje se složitostí procesu, do kterého dokáže integrovat lidi s hendikepem. Paradoxně tím nekonkuruje dalším chráněným dílnám, ale firmám z běžného trhu práce. Plánem do budoucna je nadále pracovat na dlouhodobé udržitelnosti společnosti. Toho lze dosáhnout jedině integrací lidí s hendikepem do složitějších výrobních procesů s vyšší přidanou hodnotou. Také plánuje další projekty s výrobou z plastového odpadu.

„V každém případě oceňuji růst firmy za dobu její dvaadvacetileté historie, kdy se ze tří zaměstnanců rozrostla na více než 160 zaměstnanců. A i přes relativně složité odvětví oceňuji snahu dát šanci lidem s hendikepem, kteří v současné době tvoří přes dvě třetiny týmu,“ zhodnotil volbu Martin Kadečka, vedoucí prodeje osobních vozů Volkswagen ve společnosti Porsche Česká republika.

Druhé místo v hodnocení odborné poroty získala společnost EL-VY, která se věnuje výrobě, vývoji a montáži zdvihacích zařízení. Bronzovým umístěním se může pochlubit společnost Rieter CZ, vývojář a výrobce textilních strojů.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězil a toto ocenění v Pardubicích získal vyučený kuchař František Rybka, který se věnuje oboru gastronomie.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

„Aktuálně zažíváme velmi turbulentní období, které na nás klade mimořádné nároky. Týká se to všech oborů činností a všech, malých, středních i velkých podniků a živnostníků. Proto je jejich podpora ještě důležitější než jindy a my jsme velmi rádi za to, že můžeme být partnery soutěže, která pomáhá rozvoji podnikání ve všech koutech republiky. I my se na všech svých projektech snažíme využívat v nejvyšší možné míře spolupráce s místními dodavateli, a podporovat tak střední podnikání a živnostníky v celé České republice,“ sdělila vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS, Iveta Štočková.

 

IBM Firma roku 2022 Pardubického kraje:

  1. SOLEA CZ výrobní družstvo – výroba plastových a kovových dílů (Rybník)
  2. 2. EL-VY spol. s r.o. – vývoj, výroba a montáž zdvihacích zařízení (Chrudim)
  3. Rieter CZ s.r.o. – vývoj a výroba textilních strojů (Ústí nad Orlicí)

 

MONETA Živnostník roku 2022 Pardubického kraje:

  1. Lenka Bačová – interiérová designérka (Chrudim)
  2. Alice Pohanka – mimoškolní vzdělávání dětí a mládeže (Chrudim)
  3. Dominika Smoláková – kompletní dárková služba (Vysoké Mýto)

 

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Pardubického kraje:

František Rybka – práce v gastronomii (Ústí nad Orlicí)